Monday, March 18, 2013

Distributia apei pe glob



Nevoile de apă ale omului nu par mari la prima vedere faţă de cifrele arătate. Însă din apele dulci lichide, numai 4% (0,2 x 106 m3) se estimează ca fiind prelevabile pentru consumul uman, cantitate foarte redusă ţinând cont de creşterea puternică a consumului de apă în ultimele decenii şi variaţia sezonieră şi cea geografică a surselor.

Factorul cel mai important, care ne intereseaza in studiul nostru sunt precipitatiile. Astfel prin intermediul precipitatiilor putem avea o sursa de apa regenerabila care daca o folosim nu afectam mediul.  Precipitatiile reprezinta, ca si temperatura aerului, un element deosebit de important pentru caracterizarea unui regim climatic. Acestea se formeaza prin condensarea vaporilor de apa la atingerea pragului de saturatie si pot fi:
-  precipitatii atmosferice (ploaie, ninsoare, grindina), care cad pe pamant din nori, sub influenta gravitatiei;
-  precipitatii „la sol” (roua, bruma, chiciura). Acestea se formeaza prin condensarea la sol,  la nivelul vegetatiei sau a unor obiecte, a vaporilor, prin racire.
Factorii care determina formarea ploilor, distributia si cantitatea acestora sunt numerosi, dar cei mai importanti sunt:
-  relieful, prin altitudine, care formeaza ploi orografice;
-  convectia (inaltarea) si racirea maselor de aer care formeaza ploi de convectie;
-  deplasarea maselor de aer, in special atunci cand aerul cald escaladeaza masele de aer mai reci si mai stabile, cand se formeaza ploi de front (frontale).

Pe glob, precipitatiile au o repartitie zonala, dar intervin numerosi factori care isi impun amprenta pe aceasta zonalitate. Acestia sunt: temperatura aerului, vanturile, departarea de oceane si mari, relieful prin altitudine, fragmentare, orientare si dispunere, curentii oceanici, vegetatia etc. Toate acestea introduc modificari asupra caracterului zonal al precipitatiilor de pe suprafata globului.
In aceasta repartitie, exista si extreme, cum ar fi:
-  valori maxime: Cerapundji – India – 12.655 l/m2 (sau mm); Debundja – Camerun – 12.090 mm; Anori – Columbia – 7.139 mm; San Juan del Sur – Nicaragua – 6.588 mm. Valorile se considera pe un an calendaristic.
-  valorile minime – in deserturi: 200 – 300 mm/an si sub aceasta valoare.

No comments:

Post a Comment