Monday, April 15, 2013

Repartitia consumurilor de apa pe tipuri de folosinte



 Aceasta repartitiei consumurilor pe tipuri de folosinte are rolul de a evidentia cantitatea de apa ce se poate economisi prin implementarea unui sistem de utilizare a apelor meteorice. Astel dupa un studiu facut de cei de la Institutul German Aquademica rezulta ca repartitia consumurilor ar fi urmatoarea:

         Observam ca prin intermediul unui sistem de utilizare a apei de ploaie, putem acoperi mai mult de 50% din necesarul de apa. Dacă luam in calcul si proprietatile chimice ale apei de ploaie avantajele sunt mult mai mari.
         Pe lângă utilizarea apei de ploaie in gradina poate fi folosit in consumul menajer pentru spălarea vasului de toaletă şi maşina de spălat. Cerinţă de bază pentru folosirea in consumul menajer a apei de ploaie, pentru toalete si masina de spalat, este aceea ca instalatiile de alimentare sa fie separate total de sistemul de apa potabila. Apa de ploaie are proprietati chimice benefice pentru masina de spalat, pentru ca este o apa ce nu impune o dedurizare prealabila iar cantitatea de balsam de rufe este redusa de obicei. Pentru un ciclu de spalare al masinii vom avea nevoie de până la 1 / 3 mai puţin detergent şi până la 25% din consumul de apa, astfel scăderea costurilor este mult mai evidenta.

Tabelul 1.3
Nr. crt.
Tip consum
Consum anual [m³]
Procent din consumul total [%]
Repartitie consumuri [%]








1
Spalare vas closet
47.2
29.4
54.3

2
Masina spalat
14.8
9.2

3
Irigare gradina
22
13.7

4
Spalare terase, auto etc.
3.2
2.0

5
Baie / Dus
50.2
31.3
45.7

6
Spalat vase
8.7
5.4

7
Igienizat
11.2
7.0

8
Gatit
3.3
2.1







          Observam ca o buna parte din consumul de apa se poate economisi prin implementarea unui sistem de utilizare a apei meteorice. Un procent de peste 50% din consumul unei gospodarii individuale se foloseste pentru spalarea WC-ului, irigarea gradinii si in utilizarea masinii de spalat rufe. Iar pentru aceste utilizari putem folosi apa meteorica ce are proprietati chimice mai indicate.

Figura 1.5 Repartizarea consumului pe tipuri de folosinte

Daca urmarim si proprietatile chimice ale apei de ploaie induferent de categoria de calitate, data de mediul ambiant din care se preia proba biologica, observam si alte beneficii ale apei de ploaie.
          Apa meteorica provine din evaporarea apelor de la suprafata pamantului si condensarea lor in paturile superioare ale atmosferei, sub forma de ploi si zapada. Cutoate ca apa meteorica este cea mai pura, in drum spre pamant ea absoarbe, pe langaoxigen, dioxid de carbon, hidrogen sulfurat, oxizi de azot si de sulf si compusi organicidin atmosfera oraselor industriale. De asemenea, apa meteorica mai poate contine si oserie de suspensii antrenate de atmosfera, ca: polen de plante, bacterii, argila, siliciu.

Tabelul 1.4


Dintre toate formele de apă meteorică , ploaia şi zăpada au cea mai mare frecvenţă pe suprafaţa globului, însoţind învelişul atmosferic, ploaia fiind caracteristică zonelor calde, iar zăpada celor reci. Precipitaţiile constituie sursa esenţială de alimentare a apelor de suprafaţă şi subterane, ele influenţând densitatea reţelei hidrografice şi regimul hidrologic al râurilor şi fluviilor.
         Apa meteorică este pură în momentul formării, dar în drumul său către suprafaţa pământului dizolvă componenţii aerului (O2, N2, CO2) şi reţin praful atmosferic sub formă de suspensie. Ca rezultat al descărcărilor electrice din atmosferă, aceste ape mai conţin şi diferite cantităţi de ozon şi azotat de amoniu.
Compoziţia apelor meteorice depinde de :
- puritatea atmosferei
- durata precipitaţiilor
- intensitatea precipitaţiilor
Din analiza chimica a apei de ploaie se observa ca este o apa ca se poate utiliza pentru multe activitati, dar pentru o mai buna prevenire recomandam o prefiltrare grosiera inaintea utilizarii ei in consumul menajer. 

No comments:

Post a Comment